• "Ένα Μουσείο στη γειτονιά μας'' - Σεμινάριο Εκπαιδευτικών-19 Μάρτη 2016

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Το Σάββατο 19 Μάρτη 2016 οι υπεύθυνοι του μουσείου μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά 20 και πλέον εκπαιδευτικούς από διάφορα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Ανατολικής Αττικής μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας Α/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής κας Βασιλκής Ξυθάλη.
  Η πρόσκληση αφορούσε το σεμινάριο με θέμα ‘’Ένα μουσείο στην γειτονιά μας! Γνωριμία με το Λαογραφικό Μουσείο Αναβύσσου και το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα’’ που διοργάνωσαν από κοινού η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων κα Χρύσα Κουράκη και το μέλος του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου και Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Αναβύσσου κα Δήμητρα Δανίλη, η οποία επιμελήθηκε και της παρουσίασης.
  Μέσα από το σεμινάριο αυτό δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τον χώρο της έκθεσης και τα εκθέματα, να πληροφορηθούν για την ίδρυσή του και τους κανόνες λειτουργίας του, να ενημερωθούν για τους στόχους της Διοίκησης του μουσείου και για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποίησε και συνεχίζει να προσφέρει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και όχι μόνο, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί πρότειναν τρόπους και ιδέες για τη δημιουργία και άλλων προγραμμάτων που μέσα από αυτά, τα παιδιά θα έρχονται πιο κοντά στα μουσειακά εκθέματα, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα τη λαογραφία και την ιστορία του τόπου που αυτά αντιπροσωπεύουν.
  Στα μέσα του σεμιναρίου η Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του μουσείου κα Γεωργία Πρωτοψάλτη παρουσίασε το πρόγραμμα – παραμύθι που διαβάζει στα παιδιά κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του τα παιδιά συμμετέχουν, τραγουδούν, χορεύουν, χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, μαθαίνουν να ξεχωρίζουν ήχους παραδοσιακών οργάνων και στο τέλος μπαίνουν στη διαδικασία της διερεύνησης και τον εντοπισμό των εκθεμάτων μέσα από εικόνες και αινίγματα.
  Η κα Δανίλη ολοκλήρωσε το σεμινάριο με την ευχή και την ελπίδα ότι το Λαογραφικό Μουσείο Αναβύσσου που κοσμεί την πόλη μας θα παραμείνει ζωντανό και πως πολλοί συνάδελφοί της, από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
  Το Δ.Σ του Χορευτικού Λαογραφικού
  Ομίλου Αναβύσσου

 • Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του μουσείου από την κα Γ.Πρωτοψάλτη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας


  Επιθυμία των υπευθύνων του μουσείου είναι να οργανώσουμε από κοινού με τους εκπαιδευτικούς επισκέψεις μαθητών. Υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος εφόσον μας το δηλώσετε. Σε αυτή την περίπτωση αφού επικοινωνήσουμε θα σας αποσταλεί ηλεκτρονικά πληροφοριακό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών σας. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί, την έρευνα που θα προηγηθεί και τις δράσεις που θα μπορείτε να οργανώσετε, μετά την επίσκεψή σας. Σας περιμένουμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες.

  Ώρες λειτουργίας για το κοινό : Τρίτη & Πέμπτη 5.00- 8.00μ.μ, Κυριακή 10.00-1.00 πρωί.
  Ανοικτό για τα σχολεία θα είναι κάθε Τετάρτη ή οποιαδήποτε άλλη μέρα κατόπιν συνεννοήσεως. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά 10:00 – 13:00 στην Υπεύθυνη Λειτουργίας του Μουσείου κα Γεωργία Πρωτοψάλτη ( 6948549492).
  Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων μαθητών: 25 Συμμετοχή: 1€ ανά μαθητή.

  Υπεύθυνες για το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Δήμητρα Δανίλη, νηπιαγωγός στο 2ο Ν/γ Αναβύσσου. Μάνια Βρανοπούλου, Εκπαιδευτικός στο Ελληνογαλλικό Σχολείο Αγ. Παρασκευής.

 • Η ομάδα προσκόπων Αναβύσσου στο μουσείο.

  Από την επίσκεψη των προσκόπων Αναβύσσου στο μουσείο και την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος.