Η Πόλις εάλω, Τρίτη 29 Μαϊου 2018

Ο Χορευτικός και Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία, υπό την αιγίδα του Δήμου Σαρωνικού, Μουσική Εκδήλωση Μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης με τίτλο "Η Πόλις Εάλω". Η εκδήλωση πραγματοποίηθηκε την Τρίτη 29 Μαίου 2018 και ώρα 20:30 στο προαύλιο του Ι.Ν Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου με τη συμμετοχή και άλλων χορωδιών πέραν αυτής του ΧΛΟΑ.

18 Ιουνίου 2017: ''Ντοπιολαλιές''

19 Ιουνίου 2016: "Το καραβάνι της ζωής"

  • ''Αποκριάς δρώμενα...στην Ανάβυσσο''

    Την Κυριακή 6 Μάρτη 2016, ο ΧΛΟΑ διοργάνωσε με πλήρη επιτυχία την αποκριάτικη εκδήλωση με τίτλο «αποκριάς δρώμενα…στην Ανάβυσσο».

  • 16-1-2016: Κοπή Πίτας & Βράβευση επιτυχόντων ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Ο Δήμαρχος Σαρωνικού και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τίμησαν με την παρουσία τους την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του ΧΛΟΑ. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν 3 επιτυχόντες -μέλη του Ομίλου- στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Χώρας.

  • Χοροεσπερίδα 2015

    ''Όταν εν μέσω λιτότητας, σε μία συνεστίαση Συλλόγου, ανταποκρίνονται πάνω από 200 άτομα, η μοναδική ερμηνεία που μπορεί να δώσει κάποιος, είναι ότι ο Σύλλογος τυγχάνει της εμπιστοσύνης των μελών''

21 Ιουνίου 2015, ''Σταλάγματα Παράδοσης''

''Σταλάγματα παράδοσης''- 21 Ιουνίου 2015

29 Ιουνίου 2014, ''Από τόπο σε τόπο''

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ 2013

15 Ιουνίου 2013, ''Το σεργιάνι του καραγκιόζη στην παράδοση''

16 Ιουνίου 2013, ''Μουσικοχορευτικό ταξίδι από την Ήπειρο στον Πόντο''

23 Φλεβάρη 2013, Ημερίδα-Αφιέρωμα στην Ήπειρο

 ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Τη  συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων (21-2-1913) και του ελληνισμού της Ηπείρου εν γένει τίμησε με εκδήλωσή του ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου.  Ο νεαρός σε ηλικία αλλά εξαιρετικά δραστήριος σύλλογος (στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων σχετικών με την παράδοση και το λαϊκό μας πολιτισμό) τίμησε τη σημαντική αυτή επέτειο της ιστορίας του νεώτερου ελληνισμού με τη διοργάνωση ημερίδας  αφιερωμένης στην Ήπειρο, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στις 17.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αναβύσσου.

Με τη συμμετοχή των μελών του ΧΛΟΑ αλλά και πλήθος κόσμου η ημερίδα ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση της λαϊκής τέχνης της Ηπείρου από  τη φιλόλογο και λαογράφο,  κα Γεωργία Χαρακοπούλου. Στη συνέχεια,  η τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  κα Άννα-Ιωάννα Γουήλ–Μπαδιεριτάκη, αναφέρθηκε με ομιλία της στην παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική καθώς και στη φορεσιά της Ηπείρου. Για τo ιστορικό απελευθέρωσης των Ιωαννίνων μίλησε  ο Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας εν αποστρατεία, κος Κωνσταντίνος Καλιακάτσος, ενώ ο κύκλος των ομιλιών της ημερίδας έκλεισε με την πραγμάτευση του ζητήματος  της εξέλιξης  της Ηπείρου μετά την απελευθέρωση, από τον κο Ελευθέριο Γείτονα, Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων «Γείτονα».

Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν με την πραγματοποίηση σεμιναρίου παραδοσιακών χορών της Ηπείρου. Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο χοροδιδάσκαλος κος Σάκης Τσαγκογιάννης.

Τέλος, τη λήξη της ημερίδας επισφράγισε  ηπειρώτικο γλέντι με τη μουσική συνοδεία ζωντανής ορχήστρας στο κατάμεστο Καφέ  «ΚΑΡΝΑΓΙΟ». Έπαιξαν οι μουσικοί:

Κλαρίνο: Κώστας Παππάς, Βιολί: Βασίλης Κίσσας, Λαούτο: Στράτος Συρίγος, Ντέφι: Τρύφωνας Σωτηρόπουλος,  Τραγούδι: Βαγγέλης Κώτσου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ.Πέτρος Φιλίππου, ο Πρόεδρος της Δημ. Κοιν. Αναβύσσου κ. Μ.Χαρίτος, ο Αντιδήμαρχος Σαρωνικού κ. Γ.Τζιβίλογλου, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Αθ.Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ.Τριάδος Βούρλων κ.Ν.Πάστρας.

Το Δ.Σ. του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Αναβύσσου ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην επιτυχημένη εκδήλωση μνήμης  και συνεχίζει με συνέπεια να πραγματοποιεί όλες τις προγραμματισμένες για το έτος εκδηλώσεις του.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                                                 Η Γεν. Γραμματέας

Ζιγκιρίδης Πρόδρομος                                                                                Σακαρίκου Γεωργία

1η Μάη 2012, Λαογραφικός Περίπλους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, 1η Μαϊου 2012,  η   εκδήλωση  που διοργάνωσε ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου σε συνεργασία με το δήμο Σαρωνικού, στις 11.00 π.μ. , στην πλατεία Ηρώων Αναβύσσου.

Η εκδήλωση, που έφερε τον τίτλο  «Λαογραφικός Περίπλους», ήταν,  πράγματι, ό,τι δήλωνε και το όνομά της, ένας περίπλους, μια  περιήγηση στις «ακτές» της ελληνικής λαογραφίας: στα τραγούδια και  στη μουσικοχορευτική παράδοση των Ελλήνων, στα ήθη και στα έθιμα, στις παραδοσιακές τέχνες, στη συλλογική μνήμη και στην ιστορία του ελληνισμού από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τις πατρογονικές μας εστίες στη Μικρά Ασία ως τα Επτάνησα.

Ο κόσμος της Αναβύσσου, καθώς και πολλοί επισκέπτες, είχαν την ευτυχία να απολαύσουν τις εμφανίσεις από σκηνής πολλών και αξιόλογων μουσικών και χορευτικών σχημάτων, αλλά και να περιηγηθούν στα περίπτερα που είχαν στηθεί στο χώρο της πλατείας  από συλλόγους και φορείς που ασχολούνται με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του ελληνισμού. 

Η έναρξη των σκηνικών εκδηλώσεων του «Λαογραφικού Περίπλου» έγινε από το Τμήμα Πολυφωνικού Τραγουδιού  και από την Ορχήστρα  νέων  του  Κέντρου  Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.) – Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής Σίμωνος Καρά.  Ακολούθησαν οι εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων  των  συλλόγων που είχαν προσκληθεί από το ΧΛΟΑ:  ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης»,  το Τμήμα  Ελληνικών Χορών  Καλυβίων του Ν.Π. Κ.Α.Π.Α.  του  Δήμου Σαρωνικού , ο Σύλλογος  Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρκοπούλου, ο Εξωραϊστικός  Εκπολιτιστικός  και  Επιμορφωτικός Σύλλογος  «Αγία  Μαρίνα» Παιανίας, η  Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου (Παρνασσίδας). 

Οι  σκηνικές εκδηλώσεις του «Λαογραφικού Περίπλου» έκλεισαν με την παρουσίαση στοιχείων της θρακικής παράδοσης από το χορευτικό τμήμα του ΧΛΟΑ. Αρχικά έγινε η αναπαράσταση του θρακικού ευετηρικού  δρώμενου «Περπερούνα» (σε λαογραφική επιμέλεια της φιλολόγου & λαογράφου Γεωργίας Χαρακοπούλου και επιμέλεια κίνησης  του χοροδιδασκάλου του ΧΛΟΑ  Σάκη Τσαγκογιάννη) και στη συνέχεια η χορευτική ομάδα παρουσίασε θρακιώτικους χορούς.

Οι σύλλογοι και οι φορείς που συμμετείχαν στο «Λαογραφικό Περίπλου»   με εκθέσεις στο χώρο της πλατείας ήταν οι εξής: το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού
(ΚΕΜΙΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας, η Ένωση Συλλαίων, ο
Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος  «Αγία Μαρίνα» Παιανίας,  ο Σύλλογος  Κρητών Λαυρίου «Η Μεγαλόνησος»
(Τμήμα  Παραδοσιακού Κεντήματος), η Δημοτική Παραδοσιακή Σχολή «Το Κοπανέλι» της Δημοτικής  Κοινότητας Κερατέας και, τέλος,  το Τμήμα Παραδοσιακού Κεντήματος του ΧΛΟΑ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρετέθη  μπουφές για τους συμμετέχοντες και τους επίσημους προσκεκλημένους  στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι .Ν. των Αγίων Θεοδώρων.

Τον «Λαογραφικό Περίπλου» παρακολούθησαν - μεταξύ των άλλων – ο Δήμαρχος Σαρωνικού κος Πέτρος Φιλίππου, ο Αντιδήμαρχος Αναβύσσου κος Γεώργιος Τζιβίλογλου, ο Αντιδήμαρχος Παλαιάς Φώκαιας κος Μανώλης Τσαλικίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αναβύσσου

κ. Χαρίτος Μανόλης, ο Αντιπρόεδρος της Δ.Κ. Αναβύσσου κ. Φ. Τροχίδης, οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι Σαρωνικού κος Ανδρέας Κωνσταντέλος, κος Ε. Ζεκάκος, κος Αθ. Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας  &  Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.  κος  Ηρακλής Γκότσης.

 
                                                                         

30 Ιουνίου 2012, ''Στης θάλασσας την αγκαλιά, βαρούν λαούτα και βιολιά''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012, στην Πλατεία Ηρώων Αναβύσσου, το μικρό ιστιοφόρο του ΧΛΟΑ δημιούργησε  μια πολιτιστική νηνεμία μέσα στην καταιγίδα της δύσκολης καθημερινότητάς μας.
Αυτό το όμορφο σκαρί, με πλήρωμα πάνω από 100 χορευτές και μ' ένα γλυκό μελτέμι να φυσά πρίμα, μας ταξίδεψε από το Ανατολικό Αιγαίο ώς το "Φιόρε του Λεβάντε" και από τα στενά της Κασσιόπης μέχρι το Καστελόριζο με χορούς από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Το Δ.Σ του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Αναβύσσου ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές της παράστασης που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, τους χορηγούς της περιοχής μας, τον Δήμο Σαρωνικού και τη Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου για την ευγενική στήριξή τους, τους χορευτές μας, μικρούς και μεγάλους καθώς και τον δάσκαλό μας κο Σάκη Τσαγκογιάννη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Οικονόμου Βασίλης, ο Δήμαρχος Σαρωνικού  κ.Πέτρος Φιλίππου, η Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δ.Σαρωνικού κα Μ.Κόλλια, οι Αντιδήμαρχοι Σαρωνικού κ.Γ.Τζιβίλογλου και Μ.Τσαλικίδης, οι Δημ.Σύμβουλοι κ.Θ.Καραγιάννης, Α.Κωνσταντέλος και Κ.Μπούκης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ.Αναβύσσου κ.Μ.Χαρίτος, οι Αντιπρόεδροι της Δ.Κ.Αναβύσσου κ.Φ.Τροχίδης και Π.Φώκαιας κ. Γ.Μακροδημήτρης όπως και αρκετοί εκπρόσωποι Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας.