Δελτίο Τύπου - Τα εγκαίνια

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα και με τη συμμετοχή πλήθους επισήμων και των κατοίκων της Αναβύσσου, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου εγκαινίασε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ, την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014.

Την εκδήλωση προλόγισε η Γεν. Γραμματέας του Ομίλου κα Γεωργία Σακαρίκου αφού πρωτίστως ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους. Αναφέρθηκε στην Ανάβυσσο και το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον τόπο μας, στο σκοπό δημιουργίας του ΧΛΟΑ, σε ένα σύντομο ιστορικό των δραστηριοτήτων του ομίλου και των θεσμικών εκδηλώσεων που έχει καθιερώσει από το ξεκίνημά του έως σήμερα ενώ τέλος επισήμανε την προσπάθεια των μελών του για την δημιουργία παραδοσιακής χορωδίας για μικρούς και μεγάλους με δάσκαλο τον κ. Βαγγέλη Δημούδη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΧΛΟΑ κ. Πρόδρομος Ζιγκιρίδης, ο οποίος επισήμανε τη σπουδαιότητα της Λαογραφίας ως στοιχείο ταυτότητας ενός λαού και στο λαογραφικό μουσείο ως ένας τρόπος αναπαράστασης της πολιτισμικής παραγωγής μέσα από το οποίο προβάλλεται η κοινωνία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια περιέγραψε ένα σύντομο ιστορικό της σύλληψης της ιδέας από τον όμιλο, και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν αρχικά ως προς την εξεύρεση του χώρου στέγασης αλλά και την αδυναμία εξεύρεσης οικονομικών πόρων για την ολοκλήρωσή του.

Έτσι, ευχαρίστησε τους ανθρώπους εκείνους που έδωσαν λύση σε όλα τα παραπάνω, ήτοι την οικογένεια του αείμνηστου Βασιλείου Τροχίδη για την παραχώρηση του οικήματος και τον κο Αθανάσιο Μαρτίνο για την καθοριστική και ποικιλότροπη συμβολή και στήριξή του στην αποπεράτωση του έργου. Για το λόγο αυτό, το ΔΣ του ΧΛΟΑ, τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του ομίλου.

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει το προηγούμενο αλλά και το νυν Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΛΟΑ, τον μηχανολόγο μηχανικό κ. Ελευθέριο Βούλγαρη, τη μουσειολόγο κα Μαρία Μερσυνιά καθώς και όλο το προσωπικό που εργάσθηκε αφιλοκερδώς.

Ακολούθησαν οι απονομές των δωρητών καθώς και η εγκαινίαση του χώρου από την κα Αλεξάνδρα Τροχίδη και τον κο Αθανάσιο Μαρτίνο.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Τζιβίλογλου Γεώργιος, κ. Τσαλικίδης Μανώλης και κ. Ζεκάκος Ευάγγελος, ο Πρ. της Δημ. Κοιν. Αναβύσσου κ. Χαρίτος Μανώλης, ο Αντιπρόεδρος της Δ.Κ Αναβύσσου κ. Τροχίδης Φίλιππος, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και νεοεκλεγείς καθώς και πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών και εξωραϊστικών συλλόγων της περιοχής.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους της Αναβύσσου ότι η προσπάθεια συλλογής αντικειμένων φυσικά και δεν σταματά εδώ. Στόχος μας είναι το μουσείο να διατηρηθεί ζωντανό και να επεκταθεί σε χώρο και σε όγκο. Σκοπός μας είναι να αγκαλιάσει και να προσελκύσει όλους μας αλλά κυρίως τα παιδιά, για τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον και με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων, εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την ύφανση, την παπλωματοποιία και ό,τι άλλο αφορά την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Το μουσείο μπορεί κανείς να το επισκέπτεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 6 έως τις 9 το απόγευμα και τις Κυριακές 10 έως 1. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2291301753 και η ιστοσελίδα του www.xloanavissou.com

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                                  Η Γεν.Γραμματέας

Πρόδρομος Ζιγκιρίδης                                                                                Γεωργία Σακαρίκου

Δεν υπάρχει ακόμα βίντεο