Το Λαογραφικό Μουσείο Αναβύσσου ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2014, λειτουργεί και διοικείται από το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Αναβύσσου (ΧΛΟΑ).

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, τα μέλη του Ομίλου οραματίστηκαν ένα Μουσείο του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, ως σημείο αναφοράς για την πόλη της Αναβύσσου με έμφαση στη συγκέντρωση, τεκμηρίωση και προβολή του καθημερινού βίου των κατοίκων της. Έτσι, συσπειρώθηκαν προκειμένου να αποθησαυρίσουν υλικό λαογραφικό και ιστορικό, ενδεικτικό της παράδοσης και της ιστορίας της Αναβύσσου και της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό το μικρό κόσμημα μνήμης της πολιτισμικής και τοπικής μας κληρονομιάς στεγάζεται σε μια μικρή αίθουσα επί της οδού Β. Κωνσταντίνου 14 & Ηφαίστου.

Σκοπός του είναι η συγκρότηση μόνιμης έκθεσης, οργάνωση, μελέτη – καταγραφή – συντήρηση και προβολή του υλικού σε θεματικές ενότητες, οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων. Επίσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες ή ελεύθερης συμμετοχής σε παιδιά.

Ο μεγαλύτερος όγκος της συλλογής του μουσείου εμπίπτει χρονολογικά στον 19ο αι. και στο πρώτο μισό του 20ού αι. και εικονογραφεί την πολιτισμική ταυτότητα της Αναβύσσου με έμφαση στα αντικείμενα που σχετίζονται με την ταπητουργία και παπλωματοποιία, καθώς και στα αντικείμενα από βασικούς τομείς του παραδοσιακού, καθημερινού υλικού βίου: υφαντική, κεντητική, μεταλλοτεχνία, ενδυμασία.

Το βασικότερο έκθεμα αποτελεί ο Μικρασιάτικου τύπου όρθιος αργαλειός (ιστάρ), ο οποίος δεσπόζει επιβλητικά στο βάθος της αίθουσας και προσελκύει αμέσως το βλέμμα του επισκέπτη.

Το Μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 6:00 εως 9:00 μμ και Κυριακές πρωί 10-1.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22913 01753

Υπεύθυνη Λειτουργίας & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων:

κα Πρωτοψάλτη Γεωργία ---6932 733892

Υπεύθυνη Έκθεσης, Καταγραφής και Αρχειοθέτησης των Αντικειμένων:

κα Σακαρίκου Γεωργία ------6945 578515

Web mail:www.xloanavissou.com

Fcb: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Η μόνιμη έκθεση των αντικειμένων