Το χορευτικό τμήμα του Δήμου Αναβύσσου ιδρύθηκε το 1993. Οι πρώτες του συμμετοχές ήταν σε εκδηλώσεις του Δήμου μας, όπως ‘’τα Προσφυγικά’’, το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ, στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και εκτός του Δήμου μας όπως οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Ν. Σμύρνη. Τον Νοέμβριο του 2004, το τμήμα εντάσσεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου  Αναβύσσου και  κάνει ένα νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα με έναν καταξιωμένο στον χώρο χοροδιδάσκαλο, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα πέτυχε να συσπειρώσει τις χορευτικές ομάδες του.

Ακολούθησαν συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Αναβύσσου (Κτήμα Νιάσουτζικ). Αποκορύφωμα όλων αυτών η μεγαλειώδης εκδήλωση- αφιέρωμα στη Θράκη και στους πρόσφυγες της Αν. Ρωμυλίας, τον Ιούλιο του 2006, με προσκεκλημένους δυο καταξιωμένους καλλιτέχνες που ύμνησαν με τη φωνή τους την περιοχή και την καταγωγή τους, τον Χρόνη Αηδονίδη και τον Βαγγέλη Δημούδη.

 Τον Μάρτιο του 2009, λαμβάνει μέρος στη 3η Διοργάνωση ‘’Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός’’, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με αφιέρωμα στους χορούς της Μ. Ασίας και με μια σύντομη αναφορά στους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και της Καππαδοκίας που  κατοίκησαν στην πόλη μας το 1924. Επίσης, στην εκδήλωση ‘’εάλω ή ουκ εάλω η πόλις΄΄ με κεντρική ομιλίτρια την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, στο Plaza Rezort με χορούς Μ. Ασίας.

Τον Ιούνιο του 2010 η χορευτική αυτή ομάδα και εν όψει ‘’Καλλικράτη’’ αλλάζει νομική μορφή και εντάσσεται  στον Χορευτικό – Λαογραφικό Όμιλο Αναβύσσου, έναν νεοσύστατο σύλλογο, ο οποίος διοικείται από επταμελές Διοικητικό συμβούλιο.

Ο σύλλογος έχει 130 ενεργά μέλη και πλούσια δράση.                                                                                   

  1. Λειτουργεί το τμήμα παραδοσιακών χορών με 145 ενήλικες χορευτές και 50 παιδιά.         
  2.  Το  τμήμα παραδοσιακού κεντήματος με 25 μέλη.
  3.  Ο σύλλογος διοργανώνει εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα λαογραφικού χαρακτήρα δωρεάν για τους μικρούς μας φίλους.
  4. Διοργανώνει ειδικά σεμινάρια παραδοσιακών χορών.
  5. Οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα.
  6. Εκδρομές επιμορφωτικού και λαογραφικού περιεχομένου.
  7. Από τον Ιούλιο του 2014 και μετά, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ομίλου, το Λαογραφικό Μουσείο Αναβύσσου.
  8. Λειτουργεί το τμήμα παραδοσιακού τραγουδιού με 30 μέλη.

 

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τον  Πρόεδρο του συλλόγου μας κ. Πρόδρομο Ζιγκιρίδη στο τηλέφωνο 6977285869   ή με τη Γεν. Γραμματέα κα Μιχάλαρου Νάντια στο τηλέφωνο 6948958860 καθώς  και στο  xloanavissou@gmail.com

Με εκτίμηση  το Δ.Σ